• Nisan 26, 2024

İstiklal Marşı’nın Kabulü

 İstiklal Marşı’nın Kabulü

İstiklal Marşı’nın Kabulü

12 Mart 1921 tarihinde Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen İstiklal Marşı’nın sözü Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılmıştır ve Osman Zeki Üngör tarafından bestelenmiştir. İstiklal Marşı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ve Türkiye’de milli marş olarak kabul edilir. Bir ülkenin manevi temellerinden biri de milli marşıdır ve İstiklal Marşı, bu manevi temelin değerini en doğru şekilde yansıtacak hali ile Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılmıştır.

İstiklal Marşı’nın Kabulü Nasıl Gerçekleşti?

Kurtuluş Savaşı döneminde milli mücadele ruhunu canlandırmak, marş ile bunu desteklemek ve aynı zamanda da kahraman askerlere destek vermek amacı ile bir yarışma düzenlendi. Maarif Vekâletinin düzenlediği bu güfte yarışmasına toplamda 724 şiir katıldı ve hepsi de birbirinden farklı sözlerde ve içeriklerde yazılmış, onlarca duyguyu yansıtan birbirinden özel şiirlerdi. Yarışmanın kazananına bir de para ödülü verilecekti. Bu nedenle de Mehmet Akif Ersoy başlarda bu yarışmaya katılmak istemedi. Sonrasında ise Maarif Vekili Hamdullah Suphi’nin ısrarı ile yarışmaya katılmaya ikna oldu. Mehmet Akif Ersoy, asil Türk ordusunu anlattığı bu özel şiiri ile yarışmaya katıldı ve yüzlerce şiir arasından seçildi. İstiklal Marşı’nın Türk milletinin eseri olduğunu belirten Mehmet Akif Ersoy’un bu eserini ise ilk kez seslendiren kişi o dönemin Milli Eğitim Bakanı olan Hamdullah Suphi Tanrıöver oldu.

Yarışmayı kazanınca Mehmet Akif Ersoy para ödülünü almak da istemedi. Buna karşılık yarışmanın şartları doğrultusunda almak zorunda olduğu belirtildi. Mehmet Akif Ersoy da kazandığı bu parayı Darül Mesai isimli yardım kurumuna bağışladı. Sonrasında yine düzenlenen bir yarışma ile 1930 yılında Osman Zeki Üngör’ün bestelediği ve şimdi bizim de onur ve gururla okuduğumuz bestesi özel bir komisyon tarafından seçildi.

Milli değerleri, Kurtuluş Savaşı döneminin şartlarını, savaş yıllarının umut dolu anlarını ve aynı zamanda da umutsuzluklarını bizlere en iyi şekilde yansıtan bu duygu dolu, vatan sevgisini en derine aşılayan şiir 12 Mart 1921 tarihinde kabul edildi. Ülkemizin değerlerini, kültürünün temelini, vatanımızın topraklarının her bir karışının önemini en içten şekilde yansıtan bu marşın kabulünün üzerinden 99 yıl geçmesine rağmen bizlerde hala ilk okunduğu andaki heyecanı hissettiriyor, tüm duyguları ile içimize işlemeye devam ediyor. İstiklal Marşımızın 99. yılı kutlu olsun!

 

İlgili Gönderi

Bir Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir