• Nisan 26, 2024

Robotik Kodlama Eğitimi Nasıl Yapılır?

 Robotik Kodlama Eğitimi Nasıl Yapılır?

Robotik kodlama eğitimine küçük yaşlardan itibaren başlanmalıdır.

Robotik kodlama eğitimi son zamanlarda ilkokul düzeyinde de gösterilen bir kurs konusu haline gelmiştir. Bir robotun tüm malzemelerinin, tasarımının, yazılımlarının ve sistemlerinin bir araya getirilmesi robotik kodlama eğitiminin farklı aşamalarını oluşturur. Aslında robotik kodlama sayesinde bir elektronik aletin ne yapması gerektiğini belirleriz yani ona bir komutlar dizisi veririz. Bu şekilde de pek çok farklı elektronik alet üzerinde kodlama değişimi yapmak yani yeni komutlar verebilmek ya da mevcut komutlarını devre dışı bırakmak mümkün hale gelir. Bu da ancak robotların ya da elektronik aletlerin kavranması ile çok daha kolay hale getirilebilir.

Günümüzde robotik kodlama eğitimi ilkokul öğrencilerinin dahi öğrenebildiği bir bilgidir ve kurslarda her yaştan bireye öğretilmektedir. Bunu öğrenmek için ayrıca özel kurslara da gitmek gerekmez. Milli Eğitim Bakanlığının verdiği kurslarda da robotik kodlama eğitimi yer almaktadır. Bu sayede hem kolayca hem de ücretsiz şekilde robotik kodlama eğitimi almak mümkündür.

Robotik Kodlama Eğitim Nasıl Yapılır ve Aşamaları Nelerdir?

Robotik kodlama eğitimi sırasında öncelikli olarak programlama dillerinin bilinmesi ve öğretilmesi gerekir. Bu programlara dilleri pek çok farklı şekilde olabilir. Java, Python, C / C++ gibi pek çok farklı programlama dili mevcuttur. Bu programlama dilleri iyi şekilde öğrenildiği zaman aslında robotik kodlamanın da kolaylıkla gerçekleştirilmesi mümkün hale gelir.

Her robotun kendine özel bir kodlaması vardır. Bu kodlamaları ona tanımlamak ise aslında robotik kodlama eğitiminin bireye katacağı bir özelliktir. Örneğin klasik kolları olan bir robota ellerini kullanma komutu yükleme işini aslında siz kodlama ile yaparsınız ancak kolları olmayan yuvarlak bir akıllı süpürge robotu düşünelim. Buna ellerini kullanma komutu yükleseniz ile kullanmasına katkı sağlayacak işlevsel parçaları eksik olduğu için sizin kodlama yazmanız da gereksiz hale gelecektir. Bu nedenle de aslında her bir robota özel verilebilecek olan komutlar robotik kodlama eğitimi sayesinde belirlenebilir ve görülebilir.

Robotik kodlama eğitimi sırasında ara yüz programlarına dair de bilgilendirme yapılır ve yalnızca kodlama dilleri değil pek çok farklı programlama da öğretilir. Bu şekilde kodlamanın kişisel hala getirilmesi sağlanabilir. Bu programlamalar, ara yüzler ve diller öğrenildikten sonra aslında her robota ya da elektronik cihaza istenilen ve uygun olan komutların verilmesi mümkün hale gelir. İşte robotik kodlama eğitimi bu şekilde kolaylıkla sağlanabilir.

Robotik kodlama eğitimi sırasında hazır kodlar da kullanılabilir yeni kodlar da yazılabilir. Kullanılacak olan robotun kodları için kurulan yazılım sonrasında robot yazılımın olduğu bilgisayara bağlanır ve işlenen verilerin her biri robota bu şekilde yüklenebilir. Yani bu eğitim aslında bir flash bellek içinde düzenleme yapıp sonrasında bunu bir bilgisayara taşımak gibi de düşünülebilir.

İlgili Gönderi

Bir Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir