• Mayıs 4, 2025

Zamir Çarkı

 Zamir Çarkı

Zamir Çarkı Yapımı

Genel Bilgiler

Materyal Adı: Zamir Çarkı

Materyalin kullanılacağı sınıf seviyesi: 6. sınıf

Materyalin kullanılacağı ders: Türkçe Dersi

Materyalin Kullanılacağı konu: Zamirler

Materyalin Amaçladığı Kazanımlar: Zamir çeşitlerini ayırt eder, zamirleri cümle düzeyinde kavrar, zamirlere örnekler söyler, zamirleri uygulamalı olarak öğrenir, öğrencinin derse olan ilgisi artar, cümle içinde zamirleri bulur, öğrencinin problem çözme becerisi artar.

İçerik Bilgisi

Materyali hazırlama da kullanılacak malzemeler: Sunta, renkli karton, tutkal, küçük boy çivi, makas, yapıştırıcı, makara düzeneği, çekiç, bant, testere

Materyalin Yapılışı: 40 cm çapında bir daire şeklinde sunta kesilir. İki adet yirmi beş cm uzunluğunda iki çıta kesilir. Daha sonra bu çıtalar çiviler yardımıyla birbirine tutturulur. İki çıta arasına dairelerin dönebilmesi için bir makara düzeneği yerleştirilir. Pasta dilimlerini andıran şekilde sekiz dilim dairelerin üzerine yapıştırılır. Üzerine zamirler ile ilgili örnekler yapıştırılır.

Materyalin Derste Kullanımı: Dersin başında dikkat çekmek için kullanılabilir, aynı zamanda rastgele öğrenci listesi üzerinden herhangi bir öğrenci seçilerek, çarkı çevirmesi istenip, oka denk gelen cümledeki zamirleri bulması istenir.

Zamir Çarkı Türkçe Dersi Materyali

Bir başka seçenek ise sınıf dörder gruba ayrılır, öğretmen çarkı çevirir, gelen cümleyi sesli bir şekilde okur. Cevabı en hızlı veren gruba çarkı çevirme şansı verilir. Çarkı çeviren öğrenci cümleyi sınıfa tekrar okuyarak, cümledeki zamir çözümlemesi için kendi grubu dışında, diğer grupların cevap vermesi istenir. Bu şekilde her gruba materyali kullanma şansı verilir. Bu süreç zarfında doğru cevabı veren her gruba artı on puan verilir. Dersin sonunda en fazla puanı toplayan gruba artı yirmi puan değerlendirme notuna eklenir. İkinci grup artı on beş, üçüncü grup artı on, dördüncü grup da artı beş değerlendirme puanı verilir.

Değerlendirme

Materyal hazırlanırken öğrencilerin eğlenerek derse katılması hedeflenmiştir. Aynı zamanda derse ilgisi olmayan öğrencilerin bile katılımı sağlanmaktadır. Öğrencilerin güdülenmesinde hareketli ve renkli olması çok etkili olur. Kullanımı kolaydır. Uzun süreli kullanımlarda yıpranmaya karşı dayanıklıdır. Konunun pekişmesini sağlar, boyut ve ebat olarak kullanımı gayet kolaydır. Öğrencileri eğlendiriyor olması dersin daha verimli olmasını sağlar.

İlgili Gönderi

Bir Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir