Yenilenemez Enerji Kaynakları
Yenilenemez enerji kaynakları ile yenilenebilir enerji kaynakları arasında meydana gelen ayrım, tüketilme ve yeniden oluşturulabilme durumu arasındaki ilişkiden dolayı ortaya çıkan bir ayrımdır. Yenilenemez enerji kaynaklarının bir kez kullanılıp tükenmesi söz konusudur. Oysaki yenilenebilir enerji kaynakları, defalarca kez kullanılabilen ve dönüştürülebilen enerji kaynaklarıdır. Fosil yakıtlar ya da konvansiyonel enerji kaynakları gibi farklı isimler ile de bilinen yenilenemez enerji kaynaklarının farklı şekillerde elde edilebileceğini söylemek mümkündür.
Yenilenemez Enerji Kaynakları Nelerdir?
Kömür, petrol, doğalgaz ve benzeri ürünlerin türevlerinin, uranyum ve radyoaktif maddelerin yaygın olarak kullanılan yenilenemez enerji kaynakları olduğunu söylemek mümkündür. Bu enerji kaynakları tek bir kez kullanılabilir özelliğe sahiptir. Bu nedenle de yenilenebilir enerji kaynakları kadar verimli olarak görülmezler.
Ulaşım, ısınma, soğutma sistemleri, farklı alanlardaki enerji üretimi konularında bir destek olarak kullanılan bu ürünlerin doğaya zarar vermesi de söz konusudur. Örneğin kömür ve türevi olan ürünler yakılarak ısı için tercih edildiği zaman hava kirliliğine neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra petrol ürünleri de denizlere karıştığı zaman suların kirlenmesine, balıkların ve denizde yaşayan canlı formlarının ölmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle de Güneş enerjisi ya da rüzgar enerjisi kadar sağlıklı olmadıkları söylenebilir.
Yenilenemez Enerji Kaynaklarının Özellikleri Nelerdir?
Yenilenemez enerji kaynakları, sürdürülebilir enerji kaynakları değillerdir. Yani yenilenemez enerji kaynaklarının bir gün tükeneceğini söylemek mümkündür. Yine bu kaynaklar günümüzde hala yeni rezervlerin bulunması ile çoğaltılıyor olsa da bir gün dünya üzerindeki kömür rezervlerinin ya da petrol kaynaklarının tükenebileceğini bilmek gerekir.
Bu kaynaklar yakıldığı zaman zehirleyici gazları çıkarabilirler ve ayrıca radyoaktif atık olacak şekilde çevre kirliliğine de neden olabilirler. Bu kaynakların fosil atıklar olarak adlandırılmasının nedeni de aslında hayvan ve bitki atıklarının yıllarca sürenin sonunda kimyasal anlamda dönüşüm geçirmesine bağlı şekilde oluşmalarıdır.
Yenilenemez enerji kaynakları, madencilik faaliyetlerini gerektirir. Yani petrolün, doğalgazın ya da kömürün çıkarılması için bir işlem gerekir ve bu işlem için de işçilerin görev alması gerekmektedir. Oysaki rüzgar enerjisi elde edilirken böyle bir durum söz konusu değildir çünkü rüzgar gülü bir kez yerleştirildiği zaman insan gücü olmadan rüzgardan enerji sağlanması mümkündür. Ayrıca yenilenemez enerji kaynaklarının ekipmanlara, planlama ve alan koşullarına uygun hesaplamalara da ihtiyacı vardır.
Miktar ve sağlayabilecekleri enerji potansiyeli genel anlamda yenilenebilir enerji kaynaklarına göre daha tahmin edilebilecek ve hesaplanabilecek bir yapıya sahiptir. Daha dengeli bir enerji kaynağı olduklarını söylemek mümkündür.