Uzunluk Birimleri
Uzunluk ölçü birimleri, yıllardan beri pek çok alanda kullanılan ve günlük hayatı kolaylaştıran ölçü birimleridir. Bunlar için de Uluslararası Ölçüm Sistemi, uzunluk birimini metre olarak belirlemiştir. Metrenin yanı sıra pek çok farklı uzunluk ölçü birimi de günümüzde sıklıkla kullanılmaktadır. Peki, uzunluk birimleri hangi alanlarda işimize yarar ve uzunluk birimleri nelerdir?
Uzunluk Birimleri Nelerdir?
Uzunluk birimleri genellikle metrenin dönüştürülmesi ile elde edilir ve bu birimler metrenin askatları ya da üst katları olabilmektedir. Bu nedenle de öncelikle metrenin askatlarına ve üst katlarına bakmakta yarar varır.
Metrenin Askatları Nelerdir?
Desimetre, santimetre ve milimetre; metrenin askatlarıdır. Bunlar metreden daha küçük olan alanların ölçülmesinde kullanılır ve bu alanda kolaylık sağlar. Örneğin bir kalem metre ile ölçüldüğü zaman bol sıfırlı bir hesap yapmamıza neden olacaktır ancak santimetre ya da milimetre ile ölçüldüğünde tam anlamıyla doğru hesap yapabilecek şekilde bir uzunluk birimi elde edebiliriz. Bu da askatların metreden küçük olan alanlarda ne kadar işimize yaradığını gösterir.
Metrenin Üst Katları Nelerdir?
Metrenin üst katları; dekametre, hektometre ve kilometredir. Bu uzunluk birimleri de metreden büyük olan alanların ölçülmesine büyük kolaylık sağlayacaktır. Örneğin iki şehir arasındaki mesafeyi belirtmek için genellikle kilometre uzunluk birimini kullanırız. Bunun için metreyi kullanmamız gerekseydi oldukça büyük sayılar ile karşılaşmamız mümkündü.
Uzunluk Birimleri Ne İşe Yarar?
Uzunluk birimleri, farklı uzunluklara sahip olan alanların rahat şekilde hesap yapılabilecek ölçüler vermesi için farklı şekillerde ölçülmesine dayanır. Bir masa ile bir otoyolun uzunluk birimleri elbette ki aynı olmayacaktır çünkü uzunlukları arasında oldukça büyük bir fark vardır. İnsan boyu metre ile ölçülebilirken bir silginin boyunu metre ile ölçmemiz ne yazık ki hesabımızı karıştıracaktır. Bu nedenle de farklı alanları ölçerken farklı uzunluk birimleri kullanmamız, günlük hayatta yapacağımız hesapları çok daha kolay hale getirir.
Uzunluk Birimlerinin Dönüşümleri Nasıldır?
Uzunluk birimlerini birbirine dönüştürmek gerekebilir. Bu durumda ise şu tablo işimize yarayacaktır:
1 metre = 10 desimetre
1 metre = 100 santimetre
1 metre = 1000 milimetre
1 metre = 0,1 dekametre
1 metre = 0,01 hektometre
1 metre = 0,001 kilometre
Bu tabloya baktığımız zaman aslında kuralın oldukça basit olduğunu görürüz. Metre her bir askatına dönüşürken 10 ile çarpılır, üst katına dönüşürken ise 10’a bölünür. Bu kural doğru şekilde uygulanırsa uzunluk birimleri kolaylıkla birbirlerine dönüştürülebilir ve günlük hayatta da kolay bir şekilde kullanılabilir.
Kilometre, metre, santimetre ve milimetre günlük hayatta en sık kullanılan uzunluk birimleri olduğu için bu uzunluk birimlerinin dönüşümlerini bilmek özellikle önemlidir. Öncelikli olarak üst katların ve askatların nasıl dönüştüğü prensibini öğrenmek bu konuda yardımcı olacaktır.