Ortaöğretim Başarı Puanı ( OBP )

Ortaöğretim Başarı Puanı Nasıl Hesaplanır?
Ortaöğretim Başarı Puanı Nedir?
OBP yani Ortaöğretim Başarı Puanı, üniversite sınavlarından TYT ve AYT puanlarına ilave puan olarak eklenmektedir. Üniversiteye yerleşme sonuçlarının açıklanmasından önceki basamak olan OBP, öğrencinin son ve kesin başarı puanını belirlemektedir. Açıklanan YKS sonuç ekranında testlerde yaptığınız doğru yanlış sayısını, TYT puanınızı, TYT sınavındaki başarı sıranızı, AYT ve YDT ( eğer bu sınavlara girildiyse ) sınavlarının puanlarını ve başarı sırasını, yerleştirme puanını ve başarı sırasını, Ortaöğretim Başarı Puanını görebilirsiniz.
Ortaöğretim Başarı Puanı Nasıl Hesaplanır?
Ortaöğretim bitirme notunuz en az 250, en fazla ise 500 puan olmak üzere ortaöğretim başarı puanına dönüştürülecektir. Ortaöğretimde 100 üzerinden aldığınız diploma notu 5 ile çarpılır. Bu işlem sonucunda da ortaöğretim başarı puanı elde edilir.
Ortaöğretim Başarı Puanı’nın 250 – 500 puan aralığında olma sebebi ise diploma notunuzun en az 50 en fazla da 100 olabilecek olmasıdır.
Örneğin, lise diploma notu 75 olan bir öğrenciyi ele alalım. Lise diploma notu 75 olan bu öğrencinin ortaöğretim başarı puanını bulabilmek için 75’i 5 ile çarpmamız gerekmektedir. Bu işlem sonucunda da öğrencinin ortaöğretim başarı puanı 375 olmuş olur.
Diploma notu bildirilmeyen sınav adaylarının ve diploma notu 50’nin altında olan sınav adaylarının diploma notları 50 olarak ele alınacaktır. Ve bu diploma puanı üzerinden işlem yapılacaktır.
Ortaöğretim başarı puanı hesaplanırken okul bazında işlem gerçekleştirilmemektedir. Ortaöğretim başarı puanı hesaplaması, Türkiye geneli ele alınarak yapılmaktadır.
Ortaöğretim Başarı Puanları Yerleştirme Puanlarına Nasıl Eklenir?
Her sınav adayı için hesaplanan ortaöğretim başarı puanı, 0.12 katsayısı ile çarpılmaktadır. Bu işlem sonunda ortaya çıkan sonuç, sınav adaylarının sınav puanlarına eklenir. Böylece adayların yerleştirme puanları hesaplanmış ve belirlenmiş olur.
TYT puanı 150 puanın altında kalan sınav adayları barajı geçememiş olduğundan yerleştirme puanları ( Y – TYT ) hesaplanmayacaktır.
SAY, EA, DİL, SÖZ puanı 170 puanın altında kalan sınav adayları barajı geçememiş olduğundan yerleştirme puanları ( Y – SAY, Y – EA, Y – DİL, Y – SÖZ ) hesaplanmayacaktır.
TYT puanı bulunmayan, TYT puanı hesaplanmayan ya da TYT puanı 150’nin altında kalan yani barajı geçemeyen adaylar, AYT ya da YDT sınavlarına girmiş olsalar dahi SAY, EA, DİL, SÖZ için yerleştirme puanları hesaplanmayacaktır. Barajı geçen sınav adaylarının cevapladıkları doğru ve yanlış sayılarına göre yerleştirme puanları hesaplanacaktır.