• Nisan 25, 2024

Okul Seçiminin Önemi

 Okul Seçiminin Önemi

Okul seçiminin, bireyin bir hayat boyu eğitim yaşamının şekillenmesinde önemli bir rolü vardır.

Okul seçimi çocukların hayatını etkileyen en önemli kararların başında yer alır. Çocuklarımızın hayata adım attığı ilk anlarda her anne babanın heyecanlı ve stresli dönemi başlar. Ebeveyn olarak belki de o zamana kadar aldıkları en önemli karar çocuklarının okul seçimidir. Sadece alınan eğitim değil aynı zamanda çocuğun karakterini tanıması, arkadaş ortamı, okulun onun gelişimine yapacağı katkısı ve geleceğini belirleyecek noktalarda doğru yönlendirmesi hepimizin öncelikleri arasında yer alıyor. Peki, çocuklarımızın hayatını, geleceğini, mesleğini etkileyecek ve uzun dönem emanet edeceğimiz eğitim kurumunu nasıl seçmeliyiz?

Okul seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?

Okul seçiminde dikkat edilmesi gereken noktaları aşağıdaki gibi açıklayabiliriz.

Beklentilerin Belirlenmesi

İlk aşamada okuldan beklentilerimiz neler onları belirlemeliyiz. Okulun misyonunu ve vizyonunu iyi araştırmalı, okulun bir eğitim ve öğretimi kurumu olduğunu unutmamalıyız. Bugünün öğrencileri ile ilgilenirken aynı zamanda geleceği yetiştirir.

Öğretmenlerin Bilgisi ve Kalitesi

Öğretmenlerimize olan inancımız ve güvenimiz elbette ki sonsuz ama çocuklarımızın karakterlerinin gelişiminde anne babadan daha çok onların katkıları vardır. Sadece okuma yazma öğrenmek, matematik işlemi yapmak değil arkadaşları ile olan sorunlarında, kültürel etkinliklerde faaliyet göstermesinde aynı zamanda hayallerinin gerçekleşmesinde en büyük desteği verecek olan yine öğretmenlerimizdir. Çocuklar çok uzun bir süre kendilerine rol model aldıkların öğretmenlerinin desteği ile ilerleyecek ve gelişeceklerdir.

Okul Seçimi
Okul seçimi yaşamımızın en önemli aşamalarından biridir.

Eğitim Kalitesi

Okul eğitiminin kalitesini maddelerimize eklemezsek olmaz. Eğitim kalitesi derken tabii ki her okulumuz kaliteli ama bazen seçeneklerimizi daraltmak bize yeni yollar açabiliyor. Teknoloji çağında okulun sunduğu eğitim olanakları, sınıfların sayısı, mezun olmuş öğrencilerin başarı oranları, etkinlik faaliyetleri gibi değişkenler her anne babanın beklentilerini karşılamalıdır. Çünkü her çocuk okula heyecanlı ve sevgiyle başlar. Fakat ilerleyen zamanlarda çocuğun eğitimden soğuması ve isteksizleşmesi gibi durumlarda çıkan krizlerin önüne geçmek epey zorlaşır.  Çocukların okulla ilişkisi önce anne baba sayesinde başlar fakat devamında bu süreç öğretmene evrilir. Çocuğun öğretmenini sevmesi okula mutlulukla gitmesini ve derslere ilgiyle katılmasını sağlar. Çocuğun üstüne kara bulut gibi çöküp ağır ödevler ve disiplinle başlayan eğitim kurumları maalesef ki çocuğun kendini özgürce keşfetmesini engeller. Çocuk kendi başına bir şeyler başarabilme duygusunu tatması gelecekte kendi ayakları üstünde durması için büyük fayda sağlamaktadır.

 Rehberlik Hizmeti

Okulun rehberlik hizmeti de bir eğitim kurumunun olmazsa olmaz dediğimiz parçasıdır. Öğrencilerin okul akışlarını takip eden, bir sorun olduğunda müdahale ederek kriz çıkmasını önleyen rehber öğretmenlerimiz çocukların gelişiminde büyük rol oynarlar.

Zaman zaman çocuklar arasında çıkan anlaşmazlıklar doğaldır. Doğru rehberlik ile yönlendirilmiş çocuk, yanlışı daha net tespit ederek kendi düşünceleri ile öğrendiklerini harmanlar ve kendi çözüm stratejisini yaratır. Eğitimin de asıl amacı bu değil midir zaten? Her şeyi çocuğa yükleyip bir depo haline getirmek değil, ona eğitimi verdikten sonra kendi akıl süzgecinden geçirip de bir şeyler için çabalamasını sağlamak. Okul sadece eğitim öğretim kurumu değil aynı zamanda mutluluk ve sevgi yuvasıdır.

İlgili Gönderi

1 Yorum

  • Faydalı bilgiler için teşekkürler..

Bir Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir