Okuduğunu Anlama Metinleri

Okumak bilgiyi, tecrübeyi, değeri ve bunlara olan önemi öğretir. Bireyi birçok açıdan geliştirir ve geleceğe yönelik bakış açısının şekillenmesinde büyük rol alır.
Elbette ki bu değerleri kazanmak için de kesinlikle okunulan metnin anlaşılması ve metinden bir pay çıkarılması gerekir.
Okuduğunu anlama metinleri ve konusu çocuklar söz konusu olduğunda ayrı bir önem taşıyor. Zihinsel gelişimlerine oldukça katkıda bulunan okumak ve metni anlamak hakkında çocuklarınızın yanında olmalı, basit içerikler ile anlamalarını kolaylaştırmanız gerekebilir çünkü bilirsiniz ki okumak, okuduğunu anlamak asla kendiliğinden gelişen bir beceri değildir.
Okuma esnasında uyarılan beyin ve göz hareketleriyle bedensel olarak da gelişimsöz konusudur.
Çocuklara okuduğunu anlamaktan ziyade okuma alışkanlığı kazandırmak gerekir. Bu alışkanlık da küçük yaşlarda seviyelerine uygun hikaye kitaplarını okumakla kazanılabilir. Bu noktada siz, ebevenylerin rolü çok önemlidir. Çocuklarınıza bolca farklı içeriklerde hikaye kitapları alarak onları okumaya teşvik etmelisiniz. Okuduklarını anlama noktasında da kendilerine kitaba yönelik sorular yöneltmeli, onları düşünmeye zorlamalı ve okuduklarından, anladıklarından çıkarım yapmalarını sağlamalısınız.
Ek olarak var olan hikaye akışına göre çocuğunuzla sohbet ederek, beraber çıkarımlar yaparak anladıklarını pekiştirmelerini ve mevcut duruma göre bireysel olarak da çıkarım yapmalarını, yapabilmelerini sağlayabilirsiniz.
Yaşça küçük çocuklar için bahsedecek olursak okuyacakları metinler çok temel cümleler ile olabilir. Metinleri siz de ailenize yönelik metinler kendiniz yazarak da okutabilir ve beraber yorumlayabilirsiniz.
Örneğin;
“Merhaba ben Ali, 7 yaşındayım birinci sınıfa gidiyorum. Üç kardeşiz ve en küçükleri benim. Abimin adı Murat, ablamın adı da Ayşe. Abimi de ablamı da çok severim ve bana hep hediye alırlar. “Gibi metinler oluşturabilir ve çocuğunuzun seviyesine göre cümle yapılarını değiştirebilirsiniz. Konuşmayı yeni öğrenme aşamasından başlayıp, okumaya kadar süreçte basite indirgenmiş cümlelere özen gösterin. Ardından kendiniz kontrol ederek farklı hikaye kitaplarına yönelebilir ve okumalarını sağlayabilirsiniz.
Birbirinden farklı hikayeler, içerikler onlara farklı bakış açılarından bakabilmeyi ve farklı düşünce yöntemleriyle düşündürmeyi sağlayacaktır. Çocuklarınızla geçirdiğiniz her an onların geleceğine olumlu bir etki oluşturacaktır. Onları ilgisiz bırakmayın ve gelişimlerine özen gösterin. Okuduğunu anlama metinleri hakkındaki fikirleriniz ile beyin fırtınası yapalım biraz 🙂