Öğretmen Dosyasında Bulunması Gerekenler
Öğretmen dosyası, bir öğretmenin dersi ya da dersleri ve gireceği sınıflar ile ilgili her türlü bilgiyi içeren dosyasıdır. Bu dosyada haftalık, günlük ve yıllık planlar yer alabilir ve bu planlara göre dersleri düzenine uygun şekilde işlemek mümkün olur. Öğretmenler bu dosyalar sayesinde ayrıca öğrencilerin de her birine verdikleri notları ya da öğrencilerinin performanslarını gözlemleyebilir. Peki, öğretmen dosyasında bulunması gerekenler nelerdir?
Öğretmen Dosyasında Bulunması Gerekenler Nelerdir?
Öğretmen dosyasında pek çok evrak yer alır ve bunların çoğu genellikle resmi ve zorunlu evraklardır. Ders programları ve sınıf listeleri gibi içerikler ise öğretmenler gerçekten işine yarayan ve dersler sırasında da yardım aldıkları kaynaklardır. Bunlar nelerdir?
- Türk Bayrağı
- Atatürk Resmi
- İstiklal Marşı
- Gençliğe Hitabe
- Öğretmen Özgeçmişi
- Talim ve Terbiye Kurulu Öğretim Programı
- 1789 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu
- İş Takvimi
- Yıllık Planlar
- Günlük Planlar
- Zümre Tutanakları ve İl Zümre Tutanakları
- Şube Öğretmenler Kurulu Kararları
- Dersine Girilen Sınıfların Sınıf Listesi
- Performans Çizelgesi
- Proje Değerlendirme Formu
- Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) Öğrencisi Varsa Ona Ait Belgeler
- Yazılı Kağıtları ve Ayrıntılı Şekilde Puanlandırılmış Sınav Cevap Kağıdı
Bu belgeler her öğretmenin dosyasında yer alması gereken evraklardır. Özellikle de öğretmenlerin programlarını bilmesi açısından oldukça büyük yarar sağlayan ve öğrencileri kontrol edebilmeye yarayan bu evraklar öğretmen dosyasında bulunması gerekenler arasındadır.
Öğretmenlerin Rehberlik Dosyasında Bulunması Gereken Evraklar Nelerdir?
Öğretmenlerin rehberlik dosyaları da tıpkı klasik öğretmen dosyası gibi oldukça önemlidir çünkü bu dosyalar öğrencileri yakın şekilde takip edebilmeyi sağlar. Öğrencilerin notları, sınıfta oturdukları yerler ve velileri gibi pek çok bilgi öğretmen rehberlik dosyası içeriğini oluşturur. Peki bu dosyada neler bulunur?
- Rehberlik Yıllık Planı
- Sınıf Listesi
- Sınıf Oturma Düzeni
- Sınıfın Haftalık Ders Programı
- Öğrenci Devam Çizelgesi
- Veli İletişim Bilgileri
- Öğrenci Tanıma Fişleri
- Sınıfın Dersine Giren Öğretmenlerin Listesi
- Kulüp Listesi
- Veli Formu
- Öğrencilerin Tüm Derslerden Aldıkları Notlar
Bu evraklar da öğretmenlerin rehberliğini yaptığı sınıftaki öğrencileri tanıması, velileri ile gerektiğinde iletişime geçmesi ve öğrencilerin not takibini sağlaması için oldukça önemlidir. Öğretmenler bu evrakların yanı sıra rehberliği yapılan sınıfa dair detaylı notlar alarak bu dosyaya da ekleyebilir. Öğretmenlerin rehberlik dosyası bu açıdan öğrencilerin yakından takip edilebilmesini sağlar.
Öğretmen dosyasında bulunması gerekenler; öğrenciler ile öğretmenin arasında herhangi bir iletişim kopukluğu olmasını engeller, öğretmenlerin yıllık ve haftalık plana uygun şekilde ilerlemesini sağlar, her bir öğrencinin yakından tanınarak gözlemlenmesine olanak tanır.