• Kasım 29, 2023

Montessori Eğitimi Nedir?

 Montessori Eğitimi Nedir?

Montessori eğitimi çocuklara yönelik olan ve genellikle çocukların karakter analizini yapmak için uygulanan eğitimler olarak ifade edebiliriz.

1890’lı yıllarda Roma’da yapılan bazı çalışmalarda zeka geriliği ve zihinsel engele sahip olan bireylerin aldıkları eğitimden devlet yeterlilik sınavında normal bireylere karşılık hemen hemen aynı sonuçlar dikkat çeker. Bu oldukça sevindirici bir haber olsa da Montessori “Zeka seviyesi normal bireylerin sonuçları nasıl olur da engelli çocuklar ile ayırt edilemeyecek seviyede olur?” düşüncesiyle engeli olmayan çocuklara yönelik eğitimler üzerine kafa yormaya başlamıştır.

İtalyan kadın doktoru ve pedagog olan Maria Montessori çocukların bireyselliğine uyum sağlayabilecek olan bir pedagoji geliştirerek ilgi alanlarını, bireysel öğrenme yeteneğini ve karakter analizini ön plana çıkarabilmeyi amaçlamıştır.

Montessori kurduğu çocuk evi ile çocuklara grup çalışmaları, bireysel çalışmalar, farklı amaçlarla oynatılan oyunlar, dikkati ve öğrenmeye yönelik analizleri yapabileceği etkinlikler ile bazı sonuçlar elde eder. Çocukların ödül, ceza, programlanmış eğitimler, oyuncak, toplu dersleri sevmediklerini ve aksine özgürlük, kendi hata payını düşünme, sessizlik, hareketlilik, temizlik, alıştırma tekrarlarından oldukça memnun olduklarını tespit etmiştir.

Montessori Eğitimi Metot Mudur?

Sonuçlara bakıldığında bazı noktalar oldukça spesifik kalabilir örneğin toplu dersler ve ödül seçenekleri. Bu seçenekler tabi ki bazı çocuklar için oldukça ilham verici olabilir. Dolayısıyla Montessori yapmış olduğu çalışmada kişiliğin oluşumuna önem verdiğini “Eğitimde metot değil, insan kişiliği göz önüne alınmalıdır.” Cümlesiyle ifade etmiştir.

Montessori eğitimi yöntemini uygulamada ebeveyn rolü oldukça önemlidir. Çocuklarınıza ders çalışmaları, başarılı olmaları için sert dille yaklaşmanız ya da başarısız olması durumunda iş hayatına sürükleyeceğinizi söylemeniz çok yanlış davranışlardır. Benzer davranışlardan kesinlikle uzak durulmalı. Zaman zaman çocuklarınızın eğitimi için ders çalışma ortamında bazı değişiklikler yaparak ve zaman zaman farklı imkanlar sunarak kişilik analizini yapmalısınız. Bu süreçte emin olun çocuğunuz da kendini tanımaya başlayacaktır. Tahmin edersiniz ki öğrenmek de kişiden kişiye farklılık gösterir. Bazıları için bir defa okumak yeterli bazıları için de kesinlikle okuduğunu bir de yazması gerekir hatta kimileri de defalarca okumak zorunda kalır. Dolayısıyla çocuğunuza öyle bir ortam sunmalısınız ki hem istediğini yapabilmeli hem de kendini geliştirebilmelidir. Her imkanı sunarak kendi kararlarını vermelerini sağlamalı ve zaman zaman da tatlı dille açıklamalar yapmalısınız.

Unutmayın, çocuklarımız bizim geleceğimizdir. Kendilerine özgü olan eğitimler de onların daha iyi yerlere gelmesini sağlayacaktır. Montessori eğitimi hakkında görüşlerinizi yorum ile aktarabilirsiniz.

İlgili Gönderi

1 Yorum

  • Son zamanlarda, özellikle okul öncesi eğitimde adından çok bahsedilen bir yaklaşım.

Bir Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir