Mayoz Bölünme Evreleri Nelerdir?

Mayoz Bölünme Evreleri Nelerdir?
Mayoz bölünme, farklı evrelerden oluşan bir hücre bölünmesi çeşididir. Mitoz bölünmeden farklı olarak mayoz bölünmede birbirinin aynısı olan iki hücre meydana gelmez. Meydana gelen hücreler birbirinden farklı yeni hücreler olacaktır. Bu sayede yeni oluşan hücreler kalıtsal anlamda birbirinden farklı olacağı için canlılarda kalıtsal çeşitliliğin sağlanması mümkün hale gelir. Ayrıca mayoz bölünme sayesinde kromozom sayısının sabit kalması da mümkündür. Mayoz bölünmede dört farklı hücre meydana gelir ve bunlar eşeyli üreyen canlılarda üreme ana hücresinin bölünmesi ile ortaya çıkmaktadır. Peki, mayoz bölünme evreleri nelerdir? Bu evrelerde nasıl olaylar gerçekleşir?
Mayoz Bölünme Evreleri
Mayoz bölünme temelde Mayoz I ve Mayoz II olmak üzere iki ayrı evreden oluşur ve bu evrelerin her biri de kendi içinde farklı evrelere ayrılır. Öncelikli olarak Mayoz I aşamasında iki adet hücre ve sonrasında Mayoz II evresinde de bu iki hücreden ikişer adet hücre meydana gelir. Son aşamada dört adet n kromozomlu hücre meydana gelmiş olur.
Mayoz I evresi; profaz I, metafaz I, anafaz I, telofaz I evreleriden meydana gelir. Sonrasında Mayoz II evresine geçilir. Bu evrede de aynı şekilde farklı işlemlerin gerçekleştiği profaz II, metafaz II, anafaz II, telofaz II evreleri gerçekleşir. Bu iki evre arasında ve en son telofaz II evresi gerçekleştikten sonra da sitokinez evreleri gerçekleşir ve mayoz bölünme tamamlanmış olur.
Profaz I Evresi
Bu evrede sentrioller zıt kutuplara doğru hareket eder. İğ iplikleri oluşmaya başlar. Çekirdek zarı ve çekirdekçik kaybolur. Kromozomlar tetratlar halinde bir arada bulunur. Sinapsis ve krossing-over yani kromozomların yer değiştirmesi de bu evrede tamamlanır.
Metafaz I Evesi
Homolog kromozomlar çift sıra halinde ekvator düzleminde dizilir.
Anafaz I Evresi
İğ iplikleri homolog kromozomları birbirinden ayırarak kutuplara çeker. Bu evrede homolog kromozomların şans eseri kutuplara doğru çekilmesi gamete çeşitlilik kazandırır.
Telofaz I Evresi
Bu evrede sitokinez başlar. Çekirdek zarı ve çekirdekçik bu evrede belirginleşir.
Sitokinez I Evresi
Bu evrede n kromozomlu iki adet hücre oluşur. Bu hücreler Mayoz II evresinde yeniden ikişer adet hücreyi meydana getirecektir.
Profaz II Evresi
Profaz II evresinde sentrioller zıt kutuplara doğru çekilir. İğ ipliklerinin oluşumu gözlemlenir. Çekirdek zarı ve çekirdekçik kaybolur. Kısacası interfaz gerçekleşmez ve sentrioller eşlendikten sonra profaz I evresinin çok benzeri bir evre daha profaz II evresinde meydana gelir.
Metafaz II Evresi
Kromozomlar tek sıra halinde ekvator düzleminde dizilir.
Anafaz II Evresi
Kardeş kromatitler zıt kutuplara doğru çekilir. Bu sayede bölünmesi için hücrenin yavaş yavaş şekilde almaya müsait hale gelmesi mümkündür.
Telofaz II Evresi
Bu evrede sitokinez başlar. Profaz II evresinde kaybolmuş olan çekirdek zarı ve çekirdekçik bu evrede yeniden belirginleşmeye başlar. Bölünme için hücre hazır hale gelir.
Sitokinez II Evresi
Bu evre artık hücre bölünmesinin tamamlandığı evredir. n kromozoma sahip dört adet farklı hücre meydana gelmiş olur.