• Nisan 20, 2024

LGS Yerleştirme Heyecanı Başladı

 LGS Yerleştirme Heyecanı Başladı

Milyonlarca öğrencinin hayatını ilgilendiren ve bu yıl Covid-19 pandemisinin gölgesinde yapılan liseye geçiş sınavının sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte yerleştirme heyecanı başlamış oldu.

Bilindiği üzere sınav 1 Haziran 2019’ da saat 09.30 sözel bölüm oturumu yapılmış, 11.30’ da sayısal bölüm oturumu yapılmıştı. Öğrenciler, sözel bölümde Türkçe, İnkılap Tarihi, Din Kültürü ve Ahlak bilgisi ve Yabancı Dil testlerinde toplam 50 soruyu 75 dakikada cevaplamış. Ve sayısal bölümde Matematik ve Fen Bilimlerinde de 40 soruya 80 dakika gibi bir sürede cevapladılar. Sınavda sorulan sorulardan da hiçbirinin iptal edilmemesi dikkatlerden kaçmadı. Millî Eğitim Bakanlığının açıklamış olduğu verilere göre; Matematik ve Fen Bilimleri sorularında doğru cevap verenlerin sayısı 2018 yılında yapılan LGS sınavına göre bu yıl yapılan sınavda artış gösterdi. Bu yıl yapılan sınavda soruların özellikleri detaylı olarak analiz edilip ayırt edicilik, güçlük ve güvenirlik katsayılarında artış olduğu açıklandı. Öğrencilerin sınavda sayısal oturumda soru cevaplama süresinin 80 dakikaya arttırılması sorulan soruları boş bırakma oranlarını da azalttığı açıklanan diğer istatistiklerden biridir.

Kız Öğrencilerin Başarısı

Soruların doğru cevaplanma oranları cinsiyetlere göre incelendiğinde ise matematik soruları dışında kalan tüm sorularda erkeklerden daha başarılı oldukları gözlenmiş. Öğrencilerin sosyoekonomik durumları ve akademik alandaki başarıları arasındaki ilişki incelendiğinde anne ve babaların eğitim düzeylerine bakılmış olup; Anne ve baba eğitim seviyesi ilkokuldan lisansüstüne kadar eğitim seviyesi arttıkça öğrencilerin de daha başarılı olduğu belirlenmiş.

Sınavın Belirleyici Dersi

Sınavın belirleyicisi matematik soruları oldu. Matematik sorularının zor olduğu fakat ilk dönem ders konularından eşit bir şekilde soru dağılımı yapıldığı ve geçen yıllarda yapılan sınavlara göre daha kolay bir sınav olduğu açıklandı. Türkçe sorularında ise ön plana çıkan görsel ve güncel hayatla ilişkilendirilecek soru tiplerinin bu sınav da karşımıza çıkmasıdır. Bu soru türlerinde okuduğunu anlayabilen öğrencilerin doğru cevaba kolayca ulaşabileceğini göstermektedir. Fen bilimleri sorularında ise tablo ve grafik yorumlayabilen öğrencilerin zorlanmadığı bir bölümdü. İnkılap tarihi ve Din Kültürü Ahlak bilgisi bölümünde ise sorular yorumlama ve düşünsel beceri isteyen soru tiplerinden oluşturulmuştu. İngilizce sınav soruları ise geçen yıllarda sorulan sorulara göre daha kolay ama soru köklerindeki olumsuzluk dikkate alındığında soruların öğrencilerin dikkatini ölçmektedir ve yanlış yapma ihtimalini arttırmaktadır.

Genel olarak tüm konulardan eşit bir şekilde soru sorulmuş ve geçmiş yıllarda yapılan sınavlara kıyasla daha kolay bir sınav olduğudur.

İlgili Gönderi

Bir Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir