Karakalem Çalışması
Karakalem çalışması, farklı pek çok şekilde çizilebilen bir resim tekniğidir. Bu teknikte önemli olan detaylar gölgelerdir ve bu gölgelerin doğru şekilde verilmesi karakalem çalışmalarının da daha özenli, detaylı ve nitelikli hale gelmesini sağlar. Peki karakalem çalışması için hangi malzemeler kullanılır? Karakalem resim yaparken nelere dikkat etmek gerekir?
Karakalem Çalışması İçin Hangi Malzemeler Kullanılır?
Karakalem çizim sırasında tek bir kalem ve silgi kullanmak mümkün değildir. Kullanılan kalem, silgi kalemin kalınlığı, kullanılan kağıdın malzemesi ve kalitesi, kalemin ucunun sivriliği ve benzeri pek çok detay iyi bir çizim ortaya koymak için çok önemlidir. Bu detayların her birine dikkat edilerek karakalem resim çizmek resme derinlik, gölge ve benzeri detayları eklemeye kolaylaştırır ve resmi daha gerçekçi gösterir.
Kalem Seçimi
H ve B grubu kalemler karakalem çizim sırasında kullanılır. H grubu kalemler açık ton etkisi veren kalemlerdir. Bu kalemler açık ton vermeleri nedeniyle genellikle gölgelendirme ve derinlik katma, perspektif oluşturma nedeni ile tercih edilir. B grubu kalemler ise koyu ton veren, en derin hatları göstermek için tercih edilen ürünlerdir. Bu kalemlerden en koyu tona yani aslında en siyah görüntüyü veren kaleme 9B denir. Bu H ve B kalemlerinin bir de HB olarak adlandırılan bir orta değeri mevcuttur. HB kalemler hem az iz bırakan hem de silinmesi kolay olan kalemlerdir ancak çizimler sırasında sıklıkla tercih edilen kalemlerden değildir. Dereceli olarak adlandırılan bu kalemlerin her biri farklı ton değerlerine sahip olması ile farklı çizimlerde en derin detayları yansıtmak, keskin hatları belirginleştirmek ve ayrıca gölgelendirme işlemini gerçekleştirmek için tercih edilebilir.
Kağıt Seçimi
Karakalem çizim sırasında kağıt seçimi de kalem seçimi kadar büyük öneme sahiptir. Karakalem çalışmalar sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli unsur kağıdın defalarca silinmeye dayanıklı bir malzemede olmasıdır. Bu şekilde tercih edilen kağıtlar onlarca defa silinmesine rağmen yıpranmaz ve ayrıca çizimlerin de kolayca silinmesine yardımcı olur. Seçilen kağıdın ayrıca ağır ve fazla pürüzlü bir yapıda olmaması gerekir. Okullar için tavsiye edilen resim defterleri bu nedenle karakalem çalışmalar için uygun ürünler değildir. Karakalem çizimin yapılacağı kadar alana sahip olan kağıtlar tercih edilebilir.
Silgi Seçimi
Silgi seçimi de ayrıca karakalem çalışmalarda büyük öneme sahiptir. Silginin toz bırakmaması, iz bırakmaması ve kağıdı yıpratmayacak yapıda olması gerekir. Bu nedenle de karakalem çizimlerde genellikle hamur silgiler tercih edilir. Hamur silgiler hem kağıtta iz bırakmadan tüm silinecek olan yerlerde siler, hem ince noktalara girmeyi kolaylaştırır hem de kağıdı yıpratmaz ve toz bırakmaz. Kağıtta toz bırakan silgiler hem kağıdın dokusunu bozar hem de kağıtta toz olduğu zaman bunu temizlemek resmin bozulmasına neden olabilir. Bu sebeple de hamur silginin tercih edilmesi her anlamda avantaj sağlayacaktır.
Karakalem Çalışması Sırasında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Karakalem resim çizerken çoğu zaman şövale ile resim çizmek tercih edilebilir. Şövale ile resim çizildiği zaman kalemden ya da kömür gibi çizim gereçlerinden parça döküldüğü zaman bunlar kağıdın üzerinde kalmaz. Bu nedenle de kağıdın temiz kalması ve çizime engel olacak her türlü etkenin kağıttan uzaklaştırılması sağlanır. Ayrıca hamur silgi kullanılmıyorsa da silgiden dökülen tozların kağıttan dökülmesi daha kolay hale gelir.
Karakalem çizim sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlar perspektif, alan derinliği, çizgi tekniklerinin bilinmesi, hatların orantılı olacak şekilde gösterilmesidir. Örneğin absürt bir çizim yapılmıyorsa insan yüzü çizimi sırasında burun, alın, yanaklar, dudaklar, kulaklar ve benzeri pek çok detay birbiri ile orantılı olmalıdır. Bunların da gölgelendirilmesinin doğru şekilde yapılması daha gerçekçi bir görünüm elde etmeye katkı sağlar. Derinlik, gölgelendirme gibi teknikler çizilen resme uygun şekilde tercih edilmelidir.
Karakalem çizimlere basit objelerden başlamak gerekir. Örneğin bir kupa, vazo, kapı ve benzeri her yerde görülebilecek ve hatta çizim sırasında da kolayca bakılabilecek olan objeler çizim sırasında tekniklerin daha rahat kullanılmasına yardımcı olur. Farklı objelerin tercih edilmesi ayrıca şekillerin ve gölgelerin de doğru şekilde yansıtılmasına katkı sağlar. Örneğin vazo gibi yuvarlak hatlara sahip bir objenin tercih edilmesi daha yuvarlak şekilde gölgelendirme yapmaya olanak tanır ancak kapı gibi bir obje çizilecekse daha sabit hatlara sahip gölgelendirmeler yapmak mümkündür.
Perspektifin nasıl ayarlanacağı karakalem çizim yapanlar için önemli bir konudur. Bunu ayarlamak için ufuk çizgisini (ya da evde yer alan masa ve benzeri düz zemini) baz almak gerekir. Çizimi yapılacak olan objenin göbeğinden ufuk noktasına doğru küçülmesi söz konusudur. Bunu hayal etmek ve ayrıca objeye bakarak, bunu görerek çizime başlamak gerekir. Gölgelendirme, detaylandırma gibi işlemler için ufuk çizgisinin ayarlanması büyük öneme sahiptir.
Bu tür detaylara dikkat edilerek çizimlere başlanabilir ancak yine de çizim kitaplarından adım adım çizimlerin nasıl yapılacağına dair bilgi almak da katkı sağlar. Çizim kitapları genellikle basit adımlar ile başlayarak en zor objelerin ya da resimlerin dahi çizimlerini belli adımlar ile gösterir. Bu sayede de kısa sürede çok pratik ile karakalem çizim konusunda gelişim göstermek mümkündür. Farklı kalemler, kağıtlar, teknikler ve daha pek çoğu zamanla denenerek en uygun ve en yatkın olunanları keşfedilebilir.