• Nisan 18, 2024

İstasyon Tekniği

 İstasyon Tekniği

İstasyon Tekniği

İstasyon tekniği temelde bir çalışmanın adım adım ya da basamaklar halinde yürütülmesini kapsayan bir tekniktir. Bu yöntem sayesinde çocukların adım adım ilerleyerek bir işi tamamlamayı öğrenmesi ve her bir basamağı tamamlarken de sonrakini hesaplamayı öğrenebilir. Bu çalışma genellikle kalabalık öğrenci gruplarının birkaç kişiden oluşan gruplara ayrılması ile ya da kalabalık olmayan öğrencilerin de bireysel şekilde çalışması ile başlar ve her bir birey ya da grup çalışmayı bir adım öteye götürerek istasyon tekniğini uygular.

İstasyon Tekniği Hangi Sınıflarda Uygulanabilir?

İstasyon tekniği aslında ilkokuldan itibaren lise düzeyine kadar olan tüm sınıflarda uygulanabilir bir çalışma stilidir. Genellikle ilkokul, ortaokul ve lise çalışmalarında tercih edilmektedir. Kalabalık öğrenciler ile de kalabalık olmayan öğrenci toplulukları ile de uygulanması mümkündür.

İlkokul ve ortaokul düzeyinde uygulandığı zaman öğrencilerin erken dönemde işbirliği sağlaması gelişebilir. Bunun yanı sıra istasyon tekniği öğrencilere sağladığı farklı katkıları ile ilkokul düzeyinde büyük katkılar sağlar.

İstasyon Tekniği Nasıl Uygulanır?

İstasyon tekniği, öğrencilerin gruplara ayrılması ile başlar. Kalabalık öğrenci toplulukları birkaç kişiden oluşan gruplara ayrılabilir. Pek kalabalık olmayan öğrencilerin ise bireysel şekilde çalışmaları yürütmesi mümkündür. Bu gruplara ayrılma gerçekleştikten sonra her bir grup için şef ya da diğer adı ile kaptan belirlenir. Bu kaptan aslında yapılan çalışmanın en iyi şekilde yürütülmesini kapsar. Gruplara farklı görevlerin verilmesi mümkündür. Örneğin bir grup çalışma için sloganlar hazırlar, başka bir grup çalışma için afiş hazırlar. Bir diğer grup konu ile ilgili öykü yazabilir ve farklı bir grup da çalışmanın içeriğine dair kısa bilgilendirme notları yazabilir. Bu şekilde çalışmanın içeriği farklı gruplar arasında paylaştırılmış olunur.

Her bir grup 10 dakika kadar bir süre sonra farklı bir görevi alır. Örneğin başlangıçta slogan hazırlama görevini alan grup yer değiştirip öykü yazma görevini üstlenir, öykü yazma görevini almış olan grup ise afiş hazırlama görevine geçebilir. Bu durumda her bir grup yeni aldığı görevi kaldığı yerden devam ettirir. Bu şekilde de 10 dakikaya yakın bir süre çalışıldıktan sonra grupların yeri yeniden değişir ve farklı görevlerde çalışmalar gerçekleştirilir. Bu durum her grup her bir istasyonda yani görevde yer alana kadar devam eder. Son alınan istasyonlar tamamlandığı zaman çalışma tamamlanmış olur. Her öğrenci her istasyonda çalışmış olur ve çalışmayı da kaldığı noktadan devam ettirmiş olur.

İstasyon Tekniğinin Faydaları Nelerdir?

İstasyon tekniği sayesinde öğrenciler farklı çalışma alanlarında çalışmanın nasıl yürüdüğünü gözlemleyebilir ve fikir sahibi olabilir. İstasyon tekniği sayesinde yarım kalan bir çalışmanın öncesi gözlem yolu ile kavranabilir. Sonrasında ise çalışmanın kaldığı yerden devam ettirilmesi mümkün olacaktır.

Öğrenciler bu çalışma stili sayesinde farklı istasyonlarda görev aldıkları için farklı çalışma stillerini tatma olanağı bulur. Her bir öğrencinin tek bir istasyonda çalışması becerilerini ve yeteneklerini kısıtlayıcı etkiye sahip olabilir. İstasyon tekniği sayesinde ise öğrencilerin farklı stilleri görmesi, yeteneklerini göstermesi ve yarım kalan bir çalışmayı devam ettirme yeteneklerini devam ettirmesi desteklenebilir.

Uygulanan bu teknik temelde dayanışma becerilerini destekler niteliğe sahiptir. Öğrenciler en iyi çalışmaları ortaya koyabilmek için farklı istasyonlarda elinden gelenin en iyisini yapacaktır. Bu çalışma stili sayesinde çalışmaların öncesi ve sonrası hesaplanabilir, bir adım önceden sonraki çalışma için planlama yapılabilir.

 

İlgili Gönderi

Bir Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir