Gelişim Psikolojisi ve İşlevi
Gelişim psikolojisi ve işlevi temelde çokça tartışılan bir konudur çünkü bu alanın hangi dönem ile ilgilendiği sıklıkla tartışma konusu haline gelmektedir. Temelde gelişim psikolojisi bireyin oluşumundan itibaren ölüme kadar olan tüm yaşamında etkilidir. Yani doğumdan değil aslında döllenmeden itibaren olan dönem gelişim psikolojisinin konusudur.
Döllenme sonrasında doğuma kadar olan gelişmeler de gelişim psikolojisinin konusudur çünkü bireylerin döllenmeden doğana kadar da gerçekleştirdiği çokça gelişim mevcuttur. Bu gelişimler fiziki ve bilişsel pek çok gelişim olabilir. Örneğin anne karnındaki bebekler fiziki anlamda geliştikleri gibi algılama gibi farklı yetileri de değişerek gelişim gösterir çünkü zamanla farklı uzuvlarını kullanma yetilerini de doğuma kadar keşfedeceklerdir.
Gelişim Psikolojisinin İnceleme Alanı
Gelişim psikolojisi aslında bireylerin her alanda olan gelişimlerinin en detaylı şekilde incelenmesi ve mevcut problemlerin belirlenmesinde işlev görür. Bu sayede çocukların gelişimi her aşamada incelenebilir. Herhangi bir problem ya da olası sorun bu sayede erken dönemde oluşmaya başladığı anda tespit edilebilir. Gelişim psikolojisi bu sayede çocukların her alanda incelenmesine katkı sağlar.
Gelişim Psikolojisinin İşlevi Nedir?
Gelişim psikolojisi bireylerin yaşına göre gelişimlerinin, bilişsel yeteneklerinin, davranış ve eylemlerinin farklılaşmasını inceler. Bireylerin her yaşta geliştirmesi gereken belli davranışlar ve eylemler mevcuttur. Bunların tam zamanında olması, gelişimin doğru şekilde işlediğini gösterir. Gelişim psikolojisi de oyun, yeme ve içme, tuvalet alışkanlığı gibi pek çok alana bakarak ve ayrıca hareketleri inceleyerek bireylerdeki gelişmelerin yakından takip edilmesini sağlar.
Gelişim psikolojisi döllenmede başlar. Bu sayede bireylerin fiziki anlamda ya da zihinsel anlamda herhangi bir probleme sahip olup olmadığı da döllenmeden sonra nedenleri ile incelenebilir. Doğum sonrasında bireylerin pek çok sosyal ve kişisel davranış ve tutumu gözlemlenir. Bu sayede davranışların temeline ulaşmak mümkün hale gelir.
Gelişim psikolojisi sayesinde her dönemde bireylerin nasıl bir gelişim ve değişim sağlayacağı da görülmüş olur. Gelişim psikologları yalnızca bebek ya da çocukları incelemekle kalmaz. Aynı zamanda ergen, yetişkin ve yaşlılar ile de çalışarak farklı pek çok alanda yaşa ve gelişime bağlı olarak görülen değişimlerin nedenlerinin ve sonuçlarının araştırılmasına katkı sağlar. Bu bağlamda bakıldığı zaman aslında gelişim psikolojisinde incelenen her bir dönem doğrudan ya da dolaylı olarak farklı şekillerde birbirini etkiler. Bu nedenle de gelişim psikolojisi bu dönemlerin tamamının birbiri ile olan ilişkisine bağlı olacak şekilde gelişimi ve değişimi takip eder.