Eğitimde Drama

Eğitimde drama uygulaması aslında pek çok ders için kullanılabilen bir tekniktir.
Eğitimde drama teknikleri, pedagojik drama olarak da adlandırılır ve eğitimde pek çok alanda da kullanılan bir tekniktir. Bu teknik sayesinde pek çok farklı alanda çocukların en iyi şekilde öğrenmesi mümkün hale getirilir. Bu sayede hem daha kalıcı şekilde hem de daha içselleştirilmiş şekilde bilgi akışı sağlamak mümkün hale gelir.
Özellikle de ilkokul ve ortaokul seviyesindeki öğrenciler ile gerçekleştirilen eğitimde drama teknikleri ayrıca liselerde de uygulanmaktadır. Aslında bu teknik öğrencilerin diyalog yetilerini nasıl geliştirdiklerini görmek ve seviyelerine uygun şekilde etkileşime geçip geçemediklerini de öğrenmek için oldukça etkilidir. Bunun yanı sıra her seviyedeki öğrencide yaratıcılığın ne seviyede olduğunu görme konusunda da eğitimde drama tekniği oldukça işlevsel şekilde görev almaktadır.
Eğitimde Drama Uygulaması Hangi Derslerde Sağlanır?
Eğitimde drama uygulaması aslında pek çok ders için kullanılabilen bir tekniktir. Türkçe, fen bilimleri, matematik, İngilizce, hayat bilgisi ve benzeri pek çok ders için eğitimde drama uygulaması kullanılabilir. Bu uygulama sayesinde drama tekniği kullanılır ve ders konularının da eğitim içeriklerinin de en iyi şekilde kavratılması amaçlanır.
Pek çok farklı derste kullanılan bu teknik ayrıca kolay şekilde drama eğitimi için de temel oluşturacaktır. Drama alanına yönelecek olan çocukların keşfedilmesi de aslında bu uygulama sayesinde çok daha kolay ve mümkün hale gelir.
Eğitimde Drama Hangi Yetilerin Oluşmasına Olanak Tanır?
Eğitimde drama tekniğinin kullanılması aslında temelde pek çok farklı yetinin oluşmasına imkan sunan bir yöntemdir. Örneğin çocuklar bu etkinlik sayesinde yaratıcı yetilerine geliştirme olanağı bulabilirler. Drama tekniğini kullanarak olaylara verilebilecek tepkileri hesaplamayı ve bu durumlar karşısında nasıl davranacaklarını öngörme yetisi geliştirebilirler. Bunların yanı sıra yaratıcılık anlamında kendi drama konularını belirleme yetisine de sahip olabilirler. Bu konular belirlenirken elbette ki ders konularına ya da verilmek istenen ana metne dayalı kalmak önemlidir.
Eğitimde drama tekniği öğrencilerin monolog ve diyalog konusunda kendilerini geliştirmelerine de olanak sunar. Monolog ve diyalog konusu her seviyedeki öğrencide oldukça önemlidir çünkü bu hem yaratıcılığa hem de gelişime dayalı bir konudur. Eğitimde drama uygulaması bu açıdan da farklı konularda gelişim sağlanması için büyük öneme sahiptir.
Öğrenciler eğitimde drama tekniği sayesinde kendi fikirlerini ve sözlerini de dile getirmekten çekinmez hale gelir. Bu sayede aslında öğrencilere nitelikli düşünme ve ifade etme yetisi de kazandırılmış olunur. Her seviyedeki öğrenci ile bu yetilerin pekiştirilmesi oldukça önemlidir.