• Nisan 20, 2024

Dunning Kruger Sendromu Etkisi Nedir?

 Dunning Kruger Sendromu Etkisi Nedir?

Dunning Kruger sendromu etkisi duyulduğunda çok merak edilen bir soru. Hepimizin çevresinde bu sendroma sahip kişiler olsa da biz bunun farkında değiliz. İşte çok merak edilen sorunun cevabı!

Soyadları Dunning ve Kruger olan ABD’li iki psikolog keşfettikleri bir psikolojik rahatsızlığa soyadlarını vererek Dunning Kruger Sendromunu adlandırmışlardır.

Bazı kaynaklarda “Cahil cesareti” olarak da adlandırılan sendroma yönelik
“Cehalet, gerçek bilginin aksine, bireyin özgüvenini arttırır.” Cümlesini kabul ederek çalışmalar yaparlar.

Yapılan çalışmalarda Dunning Kruger Sendromu rahatsızlığına yakalanan bireyler
-aşırı özgüven,
-niteliksiz olmasına rağmen kendilerini her şeyi biliyormuş gibi ifade etme,
-eğitimi ve bilgiyi önemsememe,
-her alanda, her konuda bilgi sahibi olduğunu sanma,
-yalan söyleme,
-başarısızlıktan korkma ve saklama gibi niteliklere sahip olurlar.

Bahsedilen belirtiler tabi ki kişiden kişiye farklılık göstereceği için tespit aşamasında görülen, tespit edilen niteliklerden dolayı hastaya, sendroma sahip olan kişiye göre tedavi yöntemleri farklı olabilir. Uzman psikologlar tarafından yapılan testler, soru cevap şeklinde iletişim halinde olma durumu ve alınan geri bildirim ile kolayca Dunning Kruger Sendromu tespiti yapılabilmektedir.

Dunning Kruger Sendromu Nedir ve Etkisi

Dunning Kruger Sendromu etkisi yönelik yapılan büyük çalışma Cornell Üniversitesi’nde 45 öğrenciye testte başarı durumları, başarı seviyeleri öğrencilere sorularak yapılmıştır.

Sorulan sorulara karşılık gelen cevaplarda ise %15’in altında doğru cevap veren kişilerin,%60 ya da %70 gibi bir oranda doğru cevapladıklarını hatta iyi günlerinde olmaları durumunda daha yüksek bir doğruluk oranına ulaşabileceklerini ifade ettikleri görülmüştür.

Aksi durumda ise başarılı olan öğrenciler %90 ve daha üzerinde bir oranla doğru cevap vermiş olsalar dahi alçak gönüllü bir yaklaşımla kendileri için %70 civarlarında bir doğruluk payını ifade etmişlerdir.

Dunning Kruger Sendromu bir psikolojik hastalık olduğu için tedavi edilmesi gereklidir. Tedavi edilmemesi durumunda bu hastalığa sahip bireyler toplum içinden dışlanabilir ve bu bireylerin toplumdan uzaklaştırılmaması için kısa sürede tedavi edilmesi gerekir.

Ayrıca bir iş ortamında sendroma sahip bir birey göz önüne alındığında da pek sevilmezler. Sıradan işlerde kendini fazla öven, fazla ön plana atan ve her konuda bilgi sahibi ve profesyonelmiş gibi davranışlar oldukça itici olabilmektedir. Bunun aksine sıradan bireyler yaptıkları işlerinde iyi olsalar dahi genellikle bunu abartmazlar veya övmeye çalışmazlar dolayısıyla sendroma sahip bir birey çevresi tarafından oldukça dışlanabilir.

Dunning Kruger Sendromu nedir sorusuna en kapsamlı yanıtları verdik. Ancak unutmamalısınız ki bu rahatsızlığın belirtileri ile karşılaşma durumunda en kısa sürede uzman bir psikoloğa danışmanızı tavsiye ederiz.

İlgili Gönderi

Bir Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir