• Nisan 28, 2025

Ders Ortalaması Hesaplama

 Ders Ortalaması Hesaplama

Ders Ortalaması Hesaplama

İlkokul, ortaokul ve lise dönemlerinde ders ortalaması hesaplaması yapmak oldukça kolaydır. Bahsedilen sınıf düzeylerinde girilen derslerin her biri için ayrı şekilde ders notları hesaplanmalıdır. Bu notlar derslerin her biri için hesaplanırken girilen sınav sayısı baz alınarak ayrı ayrı hesaplanmalıdır. Ayrıca farklı eğitim kurumlarında sınav sayısı, proje ve performans notlarının sayısı da farklılık göstermektedir. Proje notlarının da ortalamaya katkıda bulunduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle de aslında her bir öğrencinin not ortalama hesaplaması farklılık gösterebilmektedir. Peki, ders ortalaması hesaplama nasıl yapılır?

Ders Ortalaması Hesaplama Nasıl Yapılır?

Ders ortalaması hesaplanacağı zaman her bir ders için ayrı olacak şekilde hesaplama yapılması gerekir. Bunu bir örnek ile açıklamak çok daha net şekilde kavranmasına yardımcı olacaktır. Örneğin Türkçe dersinin ilk sınav notu 60, ikinci sınav notu 80 olan bir öğrencinin ders için hazırladığı projeden de 100 aldığını varsayarsak bu ders için bir dönemlik not ortalaması hesaplaması şu şekilde olacaktır:

Adım 1: 60 + 80 + 100 = 240

Adım 2: 240 / 3 = 80

Yukarıdaki iki adıma bakıldığı zaman öğrencinin iki sınav ve bir proje notunun ortalamasının 80 olduğu görülecektir. Yani yukarıda yapıla işlem aslında proje notları ile sınav notlarının toplanması ve sonrasında da hesaplamaya katılan etken sayısına yani 3’e bölünmesidir. Eğer farklı proje ödevleri ya da sınavlar hesaplamaya katılacaksa da toplanan notların sayısına toplamın bölünmesi ile ders notunun hesaplanması mümkün olacaktır.

Bu sistem ilkokul, ortaokul ve liselerde bu şekilde işlese de üniversitelerde vize ve finallerin belli bir etkisi bulunmaktadır. Örneğin bazı okullarda vize sınavları %40, final sınavları ise %60 şeklinde ortalamaya etki etmektedir. Bu gibi hesaplamalar da aynı şekilde okuldan okula ve alınan notlara göre değişiklik göstermektedir.

Dönem Sonu Ders Ortalaması Hesaplama Nasıl Yapılır?

Dönem sonunda yapılan ortalama hesaplamaları ise farklı bir şekilde yapılmaktadır. Bu hesaplamalar takdir ve teşekkür belgelerinin alınıp alınmayacağının belirlenmesi için yapılabileceği gibi ayrıca karne not ortalamasının belirlenmesi için de yapılır.

Dönem sonu ders ortalaması hesaplanırken her bir dersin yukarıda belirtilen şekilde kendi ortalaması alınır. Bu ortalamaların her biri dersin katsayısı ile çarpılır. En sonunda bulunan ortalamalar yine kullanılan etkenlerin sayısına bölünür. Örneğin Türkçe, matematik, hayat bilgisi, beden eğitimi, görsel sanatlar ve müzik dersleri için dönem sonu ortalaması hesaplanmak istendiği zaman her bir dersin kendi ortalaması alınır. Türkçe dersinin ortalamasının 80 olduğunu varsayarsak ve Türkçe dersinin de katsayısının 5 olduğunu düşünürsek 80 sayısı 5 ile çarpılır. Aynı işlem tüm dersler için belirtilen ortalama ve katsayılara göre yapılır. Sonunda da toplam, derslerin katsayısının toplamına bölünür. Çıkan sonuç, dönem sonu ders ortalaması olacaktır.

İlgili Gönderi

Bir Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir