• Aralık 10, 2024

Dama Nasıl Oynanır?

 Dama Nasıl Oynanır?

Dama Nasıl Oynanır?

Antik Yunan’a kadar dayanan geçmişi ile bilinen dama oyunu, Yunanlı savaşçı Palamed’in bulduğu iki kişi ile oynanan bir oyundur. Zeka ve strateji oyunu olarak sınıflandırılan dama, satranca çok benzer. Bu oyun iki kişinin satrançta olduğu gibi karşılıklı şekilde oynadığı bir oyundur. 8×8, 10×10 ya da 12×2 olacak şekilde dizayn edilen farklı dama tahtaları üzerinde dama oynanması mümkündür. Siyah ve beyaz renkteki dama taşları bu tahtalar üzerinde belli kurallar doğrultusunda hareket ettirilir. Peki, dama nasıl oynanır?

Dama Nasıl Oynanır?

Dama oyununda amaç; ileriye gitmek ve farklı hamleler ile karşıdaki kişinin taşlarını almaktır. Klasik dama tahtaları genellikle 8×8 olacak şekilde tasarlanır ve 64 kareden oluşur. Her oyuncuda 16 adet taş bulunur ve bu taşlar siyah ya da beyaz renkte olabilir. Taşlar karşılıklı sıra usulü ile ilerletilir. Farklı dama çeşitli bulunur ve bunların oynanış biçimleri birbirinden farklıdır ancak Türkiye’de sıklıkla Türk daması adı verilen şekilde dama oynanır. Bunun kuralları ise şu şekildedir:

  • Oyuncu kaldırdığı taşı oynamakta zorunludur.
  • Rakibin bir taşı alma hamlesi mevcutsa bu hamleyi yapması zorunludur. Taşı almama ya da başka bir hamlede bulunma, kurallara aykırıdır.
  • Birkaç farklı yönde taş alma durumu mevcutsa oyuncu istediği şekilde taş alma hamlesi yapabilir ancak çok olan yönde hamle yapılması genellikle daha faydalı görülür.
  • Sektirme yapılamaz.
  • Geri hamle yapılamaz.
  • Önce beyaz taşlar başlar.

Bu kurallar doğrultusunda dama oynanması mümkündür. Oyuna başlamadan önce siyah ve beyaz dama taşları tahta üzerinde geride bir tane ve önde iki tane kare boş kalacak şekilde dizilir. Farklı dizilişler de mevcuttur. Örneğin çaprazlara taş yerleştirme modeli de yaygın şekilde kullanılmaktadır. Bu modelde aynı sıraya denk gelen taşlar arasında bir kare boş kalacak şekilde diziliş sağlanır.

Oyuna öncelikli olarak beyaz taşlar başlar ve taşlar klasik damada olduğu gibi çapraz şekilde hareket etmez. Boş olan sağ, sol ya da ileri kareye hareket etmek mümkündür. Yine de geriye ya da çapraza ilerlemek kural dışıdır. Bütün taşların temel amacı en son sıradaki kareye ulaşıp “dama” olmaktır. Dama olan yani aslında en karşıdaki son kareye ulaşan taş, geri hareket edebilme özelliğine sahip olur. Bu kurallar doğrultusunda dama oynamak oldukça keyiflidir. Özellikle de ilkokul seviyesinden itibaren zihinsel gelişimin etkili şekilde sağlanması için dama oyunu tercih edilebilir bir özelliğe sahiptir.

İlgili Gönderi

Bir Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir