Belirli Günler ve Haftalar

Belirli Günler ve Haftalar
Belirli günler ve haftalar, her yıl Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği kararınca, ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında kutlanması kararlaştırılan yılın belli gün ve haftalarıdır. Belirli günler ve haftalar ile öğrenciler farklı etkinliklerde rol alma becerilerini geliştirir ve öğretmenlerinin de desteği ile farklı pek çok etkinlik düzenleyip bunları eğlenceli ve eğitici şekilde geçirirler. Peki, belirli günler ve haftalar nelerdir?
Belirli Günler ve Haftalar Nelerdir?
Belirli günler ve haftalar, öğrencilerin coşku ile kutladıkları ya da çeşitli törenler düzenledikleri, gösteriler hazırladıkları ya da görevlerde yer aldıkları önemli günlerdir. Belirli günler ve haftalar ilköğretim ve ortaöğretim öğrencileri için büyük bir öneme sahiptir çünkü bu günler çeşitli farkındalıkların kazanılmasını ve bilgilendirmelerin de yapılmasını sağlar.
İlköğretim Haftası
Eylül ayının üçüncü haftasında genellikle okulların açıldığı ilk haftada kutlanan bu özel hafta, öğrencilerin okula alışması ve diğer öğrenciler ile de kaynaşması için düzenlenen bir özel haftadır.
Öğrenciler Günü
İlköğretim haftasının son gününde kutlanan bu gün, belirli günler ve haftalar içindeki en özel günlerden biridir ve genellikle ilkokul öğrencileri tarafından coşku ile kutlanır.
Gaziler Günü
19 Eylül’de törenler ile geçen Gaziler Günü tüm gazilere özel olarak oluşturulmuş bir gündür.
Hayvanları Koruma Günü
4 Ekim’de kutlanan bu özel gün, öğrencilerin hayvan sevgisi kazanması ve hayvanları da yakından tanıması amacı ile düzenlenir.
Cumhuriyet Bayramı
29 Ekim’de kutlanan Cumhuriyet Bayramı, en özel ve coşkulu belirli günlerden biridir. Bu gün içerisinde törenler düzenlenir, İstiklal Marşı okunur ve öğrenciler şiirler okuyarak ya da çeşitli gösteriler sergileyerek bu özel günü kutlar.
Kızılay Haftası
29 Ekim – 4 Kasım tarihleri arasında olan Kızılay Haftası, Kızılay hakkında çeşitli bilgilendirmelerin yapıldığı bu haftada öğrencilere Kızılay hakkında farkındalık kazandırmayı amaçlar ve bu bilgilendirmeler ışığında öğrenciler çeşitli aktiviteler içinde rol alabilir.
Lösemili Çocuklar Haftası
2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası içinde lösemi hastalığına dair bilgilendirmeler yapılır, bazı okullar lösemili çocuklar ile ilgili çeşitli etkinlikler düzenleyebilir ve bu hastalık ile ilgili öğrencilerin bilinçlendirilmesi amaçlanır.
Atatürk Haftası
10-16 Kasım’da gerçekleşen Atatürk Haftası, özellikle de ilkokul öğrencileri için oldukça önemli olan bu hafta öğrencilerin her birinin Atatürk’e dair daha fazla bilgi edinmesine ve Atatürk sevgisi kazanmasına yarayan bir haftadır. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili en özel çalışmalar bu haftada yapılır ve okullar çeşitli törenler düzenleyerek şiir okuma, hikaye anlatma gibi etkinlikler yapabilir. Bu özel haftada özellikle ilkokul öğrencileri Atatürk’e dair bilgi edinebilir ve bu hafta sayesinde ilkokula yeni başlayan öğrencilerde dahi bilinçlendirme sağlanabilir.
Afet Eğitimi Hazırlık Günü
12 Kasım Afet Eğitimi Hazırlık Günü sayesinde öğrenciler doğal afetlere dair bilgi edinebilir, gönüllüler tarafından bilgilendirilip çeşitli etkinliklere katılabilir. Bu etkinlikler sayesinde öğrenciler tatbikatlar yapabilir ve doğal afetler ile ilgili detaylı bilgi edinebilir.
Ağız ve Diş Sağlığı Haftası
21-27 Kasım Ağız ve Diş Sağlığı Haftası sayesinde öğrenciler ağzı ve diş sağlığının nasıl sağlanacağını öğrenebilir ve bu konu ile ilgili çeşitli etkinliklere katılabilirler.
Öğretmenler Günü
24 Kasım’da kutlanan, eğitim ve öğretim tarihinin en önemli günlerinden biri olan Öğretmenler Günü; tüm öğretmenler için düzenlenen törenler ile neşe ve coşku dolu şekilde geçirilir.
Dünya Engelliler Günü
3 Aralık’ta kutlanan Dünya Engelliler Günü, öğrencilerin engelli bireylere karşı farkındalık kazanması ve bilinçlenmesi amacı ile düzenlene günler olmanın yanı sıra engelli öğrencilerin de keyifli şekilde etkinliklere katılmasını sağlayan özel ve değerli bir gündür.
Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası
12-18 Aralık tarihlerinde kutlanan ve “Yerli Malı Haftası” olarak da bilinen Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası; öğrencilerde tutumluluk bilincinin oluşmasını sağlar, kaynakların ve yerli mallarının tanınmasına katkı sağlar.
Sivil Savunma Günü
28 Şubat Sivil Savunma Günü, öğrencilerde sivil savunma bilincinin oluşmasını sağlar ve her bir öğrencinin sivil savunmaya dair bilgilendirmesine, çeşitli görevlerde yer alarak bu öğrendiklerini de uygulamaya geçirmesine katkı sağlar.
Yeşilay Haftası
Mart ayının ilk haftasında kutlanan Yeşilay Haftası, öğrencilerin Yeşilay hakkında bilgi sahibi olmasına ve bu bilgiler ışığında da hayatını yönlendirmesine katkı sağlar.
İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü
İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü içerisinde İstiklal Marşı’na, Kurtuluş Savaşı’na ve Mehmet Akif Ersoy’a dair detaylı bilgi edinebilen öğrenciler ayrıca şiir okuma etkinlikleri gibi pek çok etkinlikte de görev alarak bu günün önemini çok daha iyi şekilde kavrarlar.
Şehitler Günü
18 Mart Şehitler Günü, öğrencilerin şehitlere ve Çanakkale zaferine dair çok daha detaylı bilgi edinmesine katkı sağlayan önemli bir gündür. Bu gün içinde öğrenciler şiir okuma, tiyatro, hikaye anlatma gibi çeşitli etkinlikler sayesinde öğrenirken görev alma bilincine de sahip olurlar.
Kütüphaneler Haftası
Mart ayının son haftasında kutlanan Kütüphaneler Haftası, öğrencilerde kitap okuma bilincinin oluşmasını sağlar ve bu hafta içinde kütüphaneler ile ilgili pek çok etkinlik de düzenlenerek öğrencilerin aktif şekilde kütüphane kullanma bilincinin de oluşması sağlanır.
Kanser Haftası
1-7 Nisan Kanser Haftası, öğrencilerde kanser hastalığına dair bilincin oluşmasına ve bu hastalığın da tanınmasına katkı sağlar.
Dünya Otizm Farkındalık Günü
2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü ile öğrenciler, otizmli öğrenciler ile kaynaşır ve otizm hastalığını tanıyarak diğer tüm öğrenciler gibi otizmli çocuklar ile de arkadaş olur. Bu özel gün otizmli öğrenciler için de coşku dolu şekilde geçer.
Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile öğrenciler en coşku dolu günlerini yaşar ve düzenlenen etkinlikler ile milli bayramların da önemini kavrar.
Trafik ve İlkyardım Haftası
Mayıs ayının ilk haftasında kutlanan Trafik ve İlkyardım Haftası ile öğrencilerin trafik bilinci kazanması sağlanır, bu hafta ile öğrenciler çeşitli etkinliklerde rol alarak trafik kurallarını ve ilkyardım bilgilerini öğrenebilir.
Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ile öğrenciler gençlik ruhunu doyasıya yaşar ve düzenlenen törenler, etkinlikler ve çalışmalar ile bu özel günü en iyi şekilde değerlendirir.
Zafer Bayramı
30 Ağustos Zafer Bayramı ile öğrenciler Kurtuluş Savaşı’nın anlam ve önemini öğrenebilir, düzenlenen etkinlik ve törenlere katılarak bu günü coşku dolu geçirebilir.