Asperger Sendromu
Asperger sendromu özellikle de 3-4 yaşından sonraki çocuklarda gözlemlenen bir durumdur ve bu rahatsızlık çocuklarda pek çok şekilde kendini gösterebilmektedir. 3-4 yaşına kadar çocuklar aslında normal olarak kabul edilen ölçüde gelişim gösterirler ve bu nedenle de Asperger sendromunun mevcut olduğunu fark etmek imkansızdır. 3-4 yaşından sonra ise çocukların içe kapanık davranışları, iletişimlerindeki eksiklik gibi pek çok durum ile Asperger sendromu kendini göstermeye başlar.
Asperger Sendromunun Belirtileri Nelerdir?
Asperger sendromunun belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Çocuklar çevrede yaşanan olaylara ve söylenen sözlere karşı duyarsız hale gelirler.
- Sorulan sorulara karşı cevap almak zor hale gelir, çocuklar sorulara cevap vermez ya da ilgisiz cevaplar verir.
- Çocukların gün içerisinde pek çok olayda tekrarlayıcı davranışı görülür.
- Gelişen olaylara uygun olmayacak mimik ve jestler sergilerler.
- Tekdüze şekilde konuşurlar ve konuşmalar neşe, heyecan gibi duygulardan genel olarak yoksundur.
- Empati yeteneği mevcut değildir.
- Beden dilini, jest ve mimiklerle sergilenen duyguları anlayamazlar.
- Belli konularda fazla ilgi sahibi olabilirler. Bu durum aslında pek çok çocukta normaldir ancak yine de Asperger sendromunun belirtileri içinde de yer alır çünkü abartılı derecede görülür.
Asperger sendromu yukarıdaki bahsedilen belirtilere sahiptir ancak bu belirtiler genellikle iletişim kurma becerisi üzerindeki geriliklerde görülür. Çocukların sorulan sorulara yanıt vermemesi, herhangi bir olaya karşı neşe, üzüntü gibi tepkileri uygun şekilde gösterememesi aslında Asperger sendromunun temel belirtilerindendir. Bu nedenle de olaylara aşırı ilgi duyma gibi durumlardan önce iletişim becerileri değerlendirilmelidir. Pek çok çocuk genelde tek bir konuya ilgi duyma eğilim içinde olabilir. Bu çocukların keşfetme süreci içinde anormal bir durum değildir ancak Asperger sendromunda pek çok konu ile ilgisiz olup bu tür durumlarda fazla ilgili olmak pek de normal karşılanmaz.
Günlük Hayatta Asperger Sendromu
Çocukluk döneminde ortaya çıkan Asperger sendromu ilerleyen yaşlarda da devam edebilir ve etkisini gösterebilir. Bu da bireylerin iletişim yeteneklerinin eksik olmasına, çevresi ile nitelikli şekilde etkileşim halinde olamamasına neden olmaktadır. Bu nedenle de okulda, sosyal hayatta, iş hayatında ve daha pek çok alanda da bireylerin zorluk çekmesi ve geri kalması mümkündür. Bireyler yaratıcılık gerektiren, el becerisi isteyen, iletişim destekli işleri becermekte zorlanabilirler ve bu nedenle de pek çok alanda zorluk yaşayabilirler. Bunların yanı sıra Asperger sendromuna sahip bireylerin derslerinde ve kendilerine uygun olan işlerde başarılı olması da mümkündür. Derslerinde ya da işlerinde başarılı olamayacaklarına dair bir yanlış anlaşılma mevcuttur ancak başarısız olmalarına neden olabilecek tek durum çocukların iletişimlerinin zayıf olmasıdır.
Otizm ve Asperger Sendromu
Asperger sendromu çoğu zaman otizm ile karıştırılır ancak ikisinin aynı şey olmadığı bilinmelidir. Otizm, çocuğun çok daha erken dönemde belirti verdiği bir durumdur ve bebeklik döneminde otizmin farkına varmak mümkündür. Fiziksel anlamda ve aslında pek çok zihinsel işlevde de büyük çaplı gerilik gözlemlenmez. Çocukların konuşmaları gecikmez, olması gereken zamanda konuşmaya başlarlar ancak iletişim kurma becerileri olması gereken şekilde gelişim göstermeyebilir.