Akran Zorbalığı Nedir?

Akran Zorbalığı Nedir?
Akran zorbalığı, kreş döneminde başlayabilen ve lisenin bitimine kadar devam edebilen her yaşta çocuğun yaşayabileceği bir durumdur. Çocuklar bu dönem içerisinde kendi yaş grubu çocuklar tarafından sözlü ve fiziksel anlamda zorbalık görebilirler. Bu zorbalık farklı şekillerde kendini gösterir. Örneğin aşağılama, hakaret, şiddet uygulama, oyunlara kabul edilmeme ve benzeri pek çok şekilde akran zorbalığını görmek mümkündür. Zorbalık gören çocuklar ne yazık ki ilerleyen dönemde içine kapanık bir hal alabilir. Bunun bir sonucu olarak farklı şekillerde psikolojik rahatsızlıkların çocuklarda daha küçük yaşta meydana gelmesi mümkündür. Örneğin sosyal fobi, anti sosyal kişilik bozukluğu, kişilik bozuklukları akran zorbalığına bağlı şekilde gelişebilecek olan psikolojik rahatsızlıklardır.
Akran Zorbalığı Nasıl Görülebilir?
Akran zorbalığını uygulayan çocuklar, kendi yaşıtlarına pek çok farklı şekilde zorbalık yapabilir. Özellikle de okullarda bu durumun engellenmesi oldukça önemlidir. Peki, akran zorbalığının çeşitleri nelerdir?
Sözlü Zorbalık
Çocukların sözlü şekilde zorbalık uygulaması mümkündür. Bu sözlü zorbalık kimi zaman hakaret olarak kendini gösterebilir. Örneğin çocuğun kilosuyla, boyuyla, saç rengi ya da ten rengiyle alay edilmesi mümkündür. Bu tür fiziksel özelliklerin yanı sıra öğrenciler ders konuları ile ilgili başarısız olan öğrencilerle de alay edebilmektedir. Ayrıca ailesi ile sorunları olan, annesini ya da babasını kaybetmiş olan çocuklarla da alay edilmesi ya da bu çocukların küçümsenmesi görülebilir. Bunun gibi pek çok örnek sözlü şekilde uygulanan zorbalığa örnektir. Akranları çocukların kullandığı ders araç ve gereçleri ile de alay ederek bu zorbalığı uygulayabilmektedir. Bu tür davranışlara hem ebeveynlerin hem de öğretmenlerin müdahale etmesi gerekmektedir.
Sözlü zorbalık yalnızca alay etme davranışı ile görülmez. Ayrıca akranlarının çocuğu oyuna almak istememesi, oyuna aldıkları zaman ona basit görevler vermeleri, onunla konuşmamaları gibi pek çok durum da söz konusudur. Bu davranışların tamamı çocukların psikolojilerini olumsuz şekilde etkilemektedir.
Fiziksel Zorbalık
Fiziksel zorbalık da kendini farklı şekillerde ortaya koyabilmektedir. Örneğin oyun sırasında akranlarının çocuğu itmesi, yere düşürmesi, düşen çocuğa yardım etmemesi, dövmesi gibi durumlar fiziksel zorbalığa örnektir. Bu durumlar çocuğu psikolojik olarak sözlü zorbalıktan daha fazla etkileyebilmektedir. Bu durumu ebeveynlerine de anlatmaktan çekinen çocuklar kendini küçük düşmüş hissedebileceği için genellikle öğretmenlerinden ya da ebeveynlerinden destek almaktan çekinirler. Bu durumda da uzun süre boyunca uygulanmaya devam eden akran zorbalığının fiziksel hali, ciddi psikolojik rahatsızlıkla birlikte kendini ilerleyen dönemlerde ortaya koyabilmektedir.